Всичко трябва да се изкорени, а насажденията са млади, каза

...
 Всичко трябва да се изкорени, а насажденията са млади, каза
Коментари Харесай

Кметът на Поморие: Лозята са ударени от урагана като с коса, възстановяване няма

 Всичко би трябвало да се изкорени, а насажденията са млади, сподели Иван Алексиев

Гроздето е унищожено, само че освен от градушката. Ураганният вятър е бил със скорост над 150 км/час и лозята край Поморие са ударени като с коса. Това сподели пред Българска национална телевизия кметът Иван Алексиев. 

Той заяви, че незабавно след огледа с регионалния шеф на Бургас проф. Мария Нейкова са свикали междуведомствената комисия. Вчера те приканиха земеделските производители да подадат заявки в спешния щаб, които към този момент сме внесли в Общинска работа „ Земеделие “.

Щетата е над 90% за лозарите, добави кметът на Поморие. 

„ Имам уверението на Лидия Станкова от Областна работа „ Земеделие “, че през днешния ден 3 комисии стартират оглед на цялото землище. Освен продукцията, самите лозя, колове, уреди, са наранени “, добави той.

„ Това са млади лозя. Гледани са 3 години и към този момент са почнали да дават плод. Голяма част от тях са правени по стратегии, само че възобновяване няма. Всичко би трябвало да се изкорени. Всичко допустимо вършим, с цел да помогнем на нашите лозари, тъй като те трябваше към този момент да берат и да продават продукцията “, съобщи Алексиев. 

„ Над 90% от лозовите масиви в Община Поморие са наранени. Лозарите споделят, че е имало и други тежки години, само че като тази с такива вреди – не “, добави той.

Хората чакаха по 1200-1500 кг на декар грозде, само че виждате какво се случи, съобщи градоначалникът. 

Един от притежателите на лозя пък показа пред камерата на националната телевизия, че не вижда по какъв начин без държавна помощ ще може да възвърне това, което естествената буря му лиши. 

Най-малко сред 600 и 700 лв. на декар би трябвало да се влагат, с цел да получиш качествено грозде и още към 2000 лв. за самата структура с бетонните колове, добави той.

Негов сътрудник показа, че е изгубил гроздето от 200 декара. „ Щетите ни са 100%. Унищожени са лозята “, посочи той.

„ Преди две години имаше отново такава градушка, само че такива вреди нямаше. 100 декара млади насаждения имам, само че всичко е начупено също са изкоренени “, споделя различен лозар. 

Такова нещо за 72 години живот не съм виждал, вредите ще се откриват занапред от комисия, описа негов сътрудник.

„ Коловете са паднали и няма по какъв начин да влезеш да береш гроздето. Няма и смисъл да се вършат такива разноски. Никой не знае какво ще се прави занапред нататък “, споделя един от производителите на грозде. 
 Имам по-малко провали по структурата, само че продукцията тотално е отпътувала, споделя Неделчо Каприев
Неделчо Каприев е измежду земеделците, чиято продукция е потърпевша на 90%.

„ Насажденията ми са към Сарафово. Имам по-малко провали по структурата, само че продукцията тотално е отпътувала. Имам и лозови масиви към Ахелой, които са ударен, само че провалите не са толкоз огромни “, прибавя той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР